Zupa z dyni

Zupa z dyni najlepiej smakuje w sezonie, gdy daje o sobie znać jesienna aura. Poznaj przepis na zupę z dyni (zupa krem), która uwiedzie Cię swoim smakiem i aromatem. Dodatek przypraw takich jak pieprz, imbir i gałka muszkatołowa rozgrzeją Cię podczas jesiennych chłodów. Nasz kolejny przepis na zupę dyniową przyrządzamy z pieczonej dyni – jest pikantna, wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna. Zupa dyniowa z dodatkiem pikantnych przypraw i dużej ilości czosnku jest idealnym daniem, gdy chcemy zapobiec jesiennym i zimowym przeziębieniom. Po zblendowaniu, zupa ta zamienia się w zupę krem.

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki:

  • dynia | 1 kg
  • cebula | 200 g
  • czosnek | 2 ząbki
  • oliwa | 1 łyżka
  • bulion | 300 ml
  • śmietanka 18% | 100 ml
  • suszone pestki z dyni | 100 g
  • sól | duża szczypta
  • pieprz | średnia szczypta
  • imbir | niewielka szczypta
  • gałka muszkatołowa | niewielka szczypta

Sposób przygotowania zupy z dyni:

Dynię należy obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Wydrążony miąższ dyni kroimy na kawałki.

Dwa ząbki czosnku obieramy oraz miażdżymy.

Cebulę obieramy z łupin, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy rumienimy cebulę.

Zarumienioną cebulę przekładamy do garnka, do którego wlewamy 300 ml bulionu.

Do garnka wlewamy pokrojoną dynię i zmiażdżony czosnek, następnie gotujemy przez 30 minut.

Na patelni bez tłuszczu prażymy pestki z dyni – do momentu aż się zaczną rumienić. Zdejmujemy je z patelni.

Do powstającej zupy z dyni dodajemy śmietankę, a następnie blendujemy zupę.

Doprawiamy zupę używając soli, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej – według uznania.

Podgrzewamy zupę z dyni przez kilka minut (około 5 minut), ubijając ją przy tym.

Zupa z dyni jest gotowa – można ją nalać na talerze, a następnie posypać pestkami z dyni.

Smacznego!

Zupa dyniowa z pieczonej dyni

Smaczna zupa dyniowa z pieczonej dyni hokkaido. Prezentowana zupa z dyni jest na bazie bulionu z warzyw. Jednym z jej ważniejszych dodatków jest dodatek papryki. Zawiera ona czerwoną paprykę, papryczkę czili i paprykę w proszku. Zawiera także dużą ilość czosnku.

Składniki: 

  • dynia hokkaido | 1-1,5 kg
  • bulion z warzyw | 0,5 litra
  • pomidory | 1 puszka
  • czerwona papryka | 1 sztuka
  • szalotka | 3 sztuki
  • czosnek | 6 ząbków
  • papryczka chili | 1 sztuka małej papryczki
  • oliwa | 2-3 łyżki
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta
  • gałka muszkatołowa | niewielka szczypta
  • słodka papryka w proszku | 1 łyżka
  • tymianek świeży posiekany | 1 łyżka (ewentualnie w proszku)
  • pestki z dyni prażone | garstka
  • kwaśna śmietana | 3 łyżki

Sposób przygotowania zupy z dyni: 

Dynię obieramy ze skóry i usuwamy z niej pestki. Miąższ dyni kroimy w kostkę.

Z czerwonej papryki usuwamy pestki.

Na blachę z rozłożonym papierem do pieczenia wyłożyć pokrojoną dynię, posolić i skropić oliwą. Ułożyć na blasze również ząbki czosnku i czerwoną paprykę bez pestek.

Całość pieczemy około 30 minut – po upływie tego czasu czosnek i paprykę wyjmujemy z piekarnika. Pokrojoną dynię pozostawiamy na blasze i pieczemy przez kolejne 30 minut. Łącznie dynię powinniśmy piec około godziny.

Czosnek obieramy i miażdżymy. Upieczoną paprykę kroimy w kostkę.

W tzw. międzyczasie szalotkę siekamy na drobno. Siekamy także papryczkę chili. Szalotkę i papryczkę chili smażymy przez moment na oliwie, aby cebulka szalotka się delikatnie zeszkliła.

Usmażoną cebulkę z papryczką chili przekładamy do garnka i dolewamy bulion warzywny.

Po upieczeniu dyni, przekładamy ją z blachy do garnka. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Dodajemy pomidorki z puszki. Całość gotujemy przez około 20-25 minut na niewielkim ogniu.

Po przygotowaniu, zupa dyniowa może zostać przyprawiona przy pomocy soli, pieprzu, gałki muszkatołwej, a także mielonej słodkiej papryki.

Aby uzyskać zupę krem z dyni, całość możemy przetrzeć albo zmiksować blenderem na gładki krem.

Zupa dyniowa jest gotowa – można ją rozlać na talerze. Warto dodać kilka kropel kwaśnej śmietany, posypać tymiankiem i prażonymi pestkami z dyni.

Gotowe!