Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to smaczne danie, które jest popularne w naszej kuchni. W zależności od tego czy zupę przygotowujemy na bulionie czy na wywarze warzywnych – zupa ta może być daniem mięsnym albo daniem wegetariańskim.

Składniki:

  • czerwona soczewica | 180 g (ewentualnie brązowa soczewica)
  • bulion | 1,5 litra (ewentualnie wywar z warzyw)
  • oliwa | 2 łyżki
  • cebula | 1 sztuka
  • czosnek | 1 ząbek
  • cytryna | pół sztuki
  • liść laurowy | 1 sztuka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania: 

Soczewicę należy dokładnie wypłukać, a następnie zalać gorącą wodą. Soczewica powinna zostać odstawiona na około 30 minut. Po tym czasie ziarna soczewicy powinny zostać odcedzone.

Cebulę należy obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni wylewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż uzyska ona złoty kolor.

Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy odcedzoną soczewicę. Dorzucamy liść laurowy, wlewamy bulion i całość gotujemy ba niewielkim ogniu przez około 50 minut – do momentu aż soczewica będzie miękka.

Zupę z soczewicy doprawiamy solą i pieprzem, a także sokiem z połówki cytryny.

Zupa z soczewicy może zostać podana z grzankami.

Smacznego!

Więcej informacji:

Zupę można po przygotowaniu zblendować albo przetrzeć przez sito, przez co nabierze innej konsystencji.

Podany przepis na zupę z soczewicy nie uwzględnia dodatku mięsa. Można do niej dodać mięso np. drobiowe, z kurczaka.

Do zupy można także dodać kilka łyżek jogurtu albo kwaśnej śmietany.